Orientering om spildevand - Marts 2021: Indsigelse mod ny spildevandsplan
Onsdag d. 3. marts 2021
Bissinge 3.marts 2021
Kære medlemmer
Vordingborg kommune påtænker at ændre strategi vedrørende spildevandsrensning i det åbne land. For husstande i De Søndre Byer betyder det , at kommunen har forladt kravet om privat spildevandsrensning for de ejendomme som har spildevandsudløb til Stege Nor.
I oplægget til den nye spildevandsplan 2021-2032 skriver kommunen at de istedet for påtænker at kloakere de ejendomme som ligger langs med Stege Nor. Hvilket betyde, at når først spildevandsplanen er vedtaget er der tvungen tilslutningspligt og at beslutningen ikke kan ankes.
PÅ den baggrund har jeg aftalt med bestyrelsen at gøre indsigelse mod det afsnit i spildevandsplanen som vedrører den nye beslutning om kloakering da vi stadigvæk mangler svar på de spørgsmål om dokumentation og konkrete aktuelle målinger som vi har efterlyst de sidste 10 år - og som man ikke bare kan vifte væk med et fingreknibs eller en ny politisk beslutning.
Herunder kan I se den indsigelse som er sendt til kommunen.
Med venlig hilsen
Mogens Bengtsson.
Bissinge 3.marts 2021
Til Vordingborg kommune
Spildevand@vordingborg.dk
Vedr. Indsigelse til oplægget til spildevandsplan 2021.2032.
I oplægget til spildevandsplanen 2021-2032 skriver Vordingborg kommune vedrørende spildevandsrensning i det åbne land langs Stege Nor:
" Vordingborg kommune vil kloakere ejendomme i det åbne land i det omfang, det er
økonomisk og miljømæssigt mest hensigtsmæssigt. Norets miljøtilstand er dårlig.
En reduktion af spildevandsudledning vil kunne bidrage til en forbedret tilstand.
Derfor påtænker kommunen at kloakere 140 ejendomme langs Stege Nor".
Det lyder jo let, ligetil og ovenikøbet smukt, men er ikke politisk ansvarligt i forhold til at pålægge en række borgere en udgift på omkring 60.000 kr. pr. husstand eller en samlet udgift på ca. 8,4 millioner. Det er ikke nok bare med et fingerknibs at ændre kommunens politik fra udokumenterede krav om individuel spildevandsrensning til en påtænkt offentlig kloakering. Forudsætninger og dokumentationen for at forstå dette skift mangler i oplægget til spildevandsplanen 2021-2032 - og derfor efterlyser vi nogle svar.
Med udgangspunkt i fornuft, retfærdighed og retssikkerhed har Jeg som repræsentant for beboerforeningen: De Søndre Byer som dækker landsbyerne Bissinge. Ll. Bissinge Tøvelde og Svensmarke de sidste 10 år rejst kravet om dokumentation og konkrete aktuelle målinger vedrørende vandkvaliteten i Stege Nor samt husspildevandets indvirkning her på, inden kommunen påtænkte at udsende krav/påbud om privat spildevandsrensning for de husstande som har afløb til Noret.
Kommunen har aldrig givet os positive tilbagemeldinger på vores spørgsmål eller ville debatere alternative løsninger som både ville kunne forbedre vandkvaliteten og samtidig give mere natur - ligesom den heller ikke har modbevist vores dokumentation og indsigelser. Men kommunalbestyrelsen har dog i flere omgange på grund af vores indsigelser sat spildevandsrensningen i bero - både i forhold til administrationen og til Miljøstyrelsen (staten). Sidst i forbindelse med - og forlængelse af kommunens eget administrationsgrundlag for spildevandsrensning i det åbne land (2013-2024) hvor man på foranledning af (en arbejdsgruppe nedsat af Landsbyforum) indsigelser og dialog med det daværende udvalg for Teknik og Miljø fik indført følgende ændringer i et nyt administrationsgrundlag for spildevandsrensning i det åbne land.
"Før der træffes en afgørelse om at give et påbud til en ejendom om forbedret
spildevandsrensning efter Miljøbeskyttelsesloven §30, vil der altid blive foretaget
en konkret måling af den kemiske tilstand i det berørte vandområde. På baggrund
af disse målinger foretages en vurdering, der skal omfatte:
* Påvisning af , at tilstanden er forringet som følge af husspildevand.
* Vurdering af, om rensning af husspildevand vil bidrage væsentligt til
vandområdet opnår dets målsætning.
* Vurdering af, om der er billigere foranstaltninger der kan opnå samme
forbedringer.
Vi går ud fra , at selvom kommunen nu har ændret politik fra privat spildevandsrensning til offentlig kloakering gælder disse grundlæggende krav til dokumentationer, analyser og vurderinger stadigvæk.
Da det ikke tydeligt fremgår af oplægget til spildevandsplanen 2021-2032 at der er foretaget de her beskrevne konkrete vurderinger og aktuelle undersøgelser gør vi indsigelse mod planens afsnit om kloakering af de husstande langs Stege Nor som ligger indenfor beboerforeningen: De Søndre Byer område - og forlanger:
1. At kommunen dokumenterer og fremlægger resultaterne på, at der er foretaget
konkrete aktuelle målinger af den kemiske tilstand af det berørte område (Noret).
2. At kommunen dokumenterer og fremlægger resultaterne på, at tilstanden i det
berørte vandområde (Noret) er forringet som følge af husspildevand.
3. At kommunen dokumenterer og fremlægger resultaterne på, at rensning af
husspildevand vil bidrage væsentligt til vandområdets (Noret) opnår dets målsætning.
4. At kommunen opfylder proportionalitetsprincippet og dokumenterer og fremlægger
resultaterne på, at der er foretaget en vurdering (Cost Benefit analyse) af, om der er et
rimeligt forhold mellem målet for rensningen, de økonomiske omkostninger og
effekten af rensningen.
Til jeres orientering kan vi oplyse at vi har stillet en række spørgsmål til Miljø - og Fødevareministeriet vedrørende vandkvaliteten i Stege Nor herunder bl,a.om hvilke faktorer og påvirkninger der er indgået i de beregninger som har ført til at vandkvaliteten i Stege Nor har fået karakteren "dårlig økologisk tilstand". Svaret var:
"At landbrugets bidrag udgør 73%, Naturlige baggrund
bidrager med 23%, Den spredte bebyggelse bidrager
med 3% og øvrige punktkilder med 1%".
Tal som vi tidligere har sendt til Klima og MIljøudvalget
Nu ved vi godt, at kommunen højst sansynelig vil pege på: At det er ligegyldigt hvor lidt man forurener blot man har udløb til vandområdet! Til det svar vil vi henvise til
proportionalitetsprincippet som påpeger at der i forbindelse med et indgreb skal være et passende forhold mellem valg af midlerne, økonomien, og formålet med indgrebet.
I vores tilfælde skal kommunen tage stilling til - og svare på, om de syntes at der er et passende forhold mellem midlet (kloakering) økonomien (samlet ca.8,4 millioner) og formålet (at sikre god økologisk tilstand) når man samtidig tænker på at indgrebet kun føre til, at de 3% som husstandene bidrager med til Noret dårlige tilstand, bliver flyttet over i et offentlig kloaksystem?
Mogens Bengtsson
Holtegårdsvej 13, Bissinge
4780 Stege