Generalforsamlinger - referater - Referat af generalforsamlingen 26. september 2018

Onsdag d. 10. oktober 2018

Referat af generalforsamlingen i Beboerforeningen: De Søndre Byer
26.september 2018 hos StaySail, Svensmarke.

 

Formanden Mogens Bengtsson bød velkommen og udbad sig forslag til dirigent.

 

1. Valg af dirigent.
Jan Holm, Tøvelde blev valgt til dirigent og startede med at konstatere at generalforsamlingen var indkaldt i henhold til beboerforeningens vedtægter, og gav derefter ordet til formandens
beretning.

 

2. Formandens beretning.
Vi har igen i perioden 2017/18 arbejdet med 2 store sager som har stor betydning/konsekvenser for et stort antal beboere/husstande i De Søndre Byer, samt involveret os i et større projekt vedr. Naturbaser omkring Stege Nor.

 

Spildevandsrensning.
Efter at rensning af spildevand i det åbne land har været sat i bero siden 2014 på grund af bl.a. vores indsigelser og klage, har kommunens administration kommet med et nyt udspil
(administrtionsgrundlag for spildevandsrensning i det åbne land) som i princippet har de samme krav som tidligere. Det har medført at den nye kommunalbestyrelse har besluttet at genoptage påbuddene. I første omgang er det beboere som har spildevandsudløb til Prøstø Fjord, senere bliver det området omkring Stege Nor - herunder de beboere i De Søndre Byer som har udløb til Noret.
Gennem Landsbyforum (som er et samarbejdsforum for kommunens 16 lokalråd) har vi gjort
indsigelse sammen med borgere fra Vestmøn, Østmøn, Præstø og Vordingborg mod kommunens beslutning, da vi mener at kommunalbestyrelsen har beslutttet at der påny skal gives påbud på et grundlag der ligger langt fra tidligere politiske beslutninger..
Vi har haft møde med det nye Klima og Miljøudvalg om sagen og har gjort dem opmærksom på at de vi ikke mener at have levet op til de tidligere politiske beslutninger om målinger og
dokumentation. De fastholder at de bare skal bruge de statslige planer og målinger som grund for udstedelse af påbud.
På grund af den uenighed har vi sendt Miljøstyrelsen er række spørgsmål og bedt om aktindsigt i specielt i de målinger som udpeger Præstø Fjord og Stege Bugt som "i økologisk dårlig stand" og derfor skal spildevand der løber til de 2 steder renses.
Vi afventer svarene fra miljøstyrelsen og vil anbefale kommunen at udsætte påbud ind til vi kende og har anallyseret svarene sammen

Internet/Fibernet.
Nu er det lykkes os at få fibernet til det åbne land mod Syd og Øst i De Søndre Byer. Omkring 90 husstande kommer nu med på den digitale udvikling. Det er dog ikke sket uden en ihærdig indsats og kamp mod bureakrati og dårlig administration fra Fibias side. Men netop i disse dage graves der og fiberret bliver ført ind til de enkelte ejendomme. Så lad os glæde os over at hele vores område nu er dækket ind i forhold til den digitale udvikling og samtidig konstatere at ihærdighed, tålmodighed og lokalt engagement betaler sig.

 

Projekter Naturbaser.
Vi er gået i samarbejde med Stege og Omegns lokalråd, Østmøn lokalråd og Vordingborg kommune om et projekt kaldet naturbaser som går ud på at skabe 6/9 naturpladser omkring Stege Nor hvor der er offentlig jord og adgangsveje. For vores område drejer det sig i første omgang om en plads i Svensmarke, i Tøvelde (KIldestræde) og i Bissinge (Mathildevej)Pladserne tænkes med bådebro, bord og bænkesæt, toiletforhold og affaldsstativer og kan suppleres med shelter og grilpladser hvis beboerne ønsker det. Netop beboerne er omdrejningspunktet hvis naturpladserne skal blive en succes. Derfor vil der blive indkaldt til borgermøder inden projektet iværksættes. Vi har allerede haft møde med de beboere der er nærmeste naboere til naturbaserne samt til naturrganisationer og andre foreninger som kan have interesser vedrørende Noret. Økonomisk vil projektet koste
omkring 1,5 million som søges hos forskellige fonde og kommunen. Vi har allerede fået tilsagn om 200.000 kr. fra Fanefjordsparekasefond og har en ansøgning om på omkring en million hos Nordeafonden samt om støtte genem kommunens LUP ordning. Kommunens har samtidig givet tilsagn om at ville stå for servicering og vedligeholdelse af naturbaserne - forhåbentlig i samarbejde med de lokale beboere.
Vi vil senere kunne tage en debat omkring dette projekt, da der er indkommet et forslag til
belysning og behandling af projektet.

 

Borgerservice.
På sidste generalforsamling luftede flere bekymring om den måde borgerne blev behandlet på efter at borgerservice var blevet flyttet fra Storegade til Biblioteket. Vi sendte et oplæg til Stege og Omegns lokalråd og bad dem om at tage sagen op, samtidig med at vi skrev et indlæg til Ugebladet for Møn hvor vi gjorde opmærksom på problemstillingen.
Problemstillinger blev bragt ind i den igangværende valgkamp og efterfølgende var vi blev
inviteret med til et møde med borgmesteren og administrationen, hvor det ikke lykkedes at få borgerservice tilbage til Storegade. Men med borgmesterens ord (som vi var enige i): Det vigtigste er vel at borgerne får en ordentlig behandling og føler sig tryg med kontakten til borgerservice.
Det har ført til en række ændringer på biblioteket (flytning af skranke, seperat mødelokale og behageligt venterum og nye åbningstider.
Noget kunne tyde på at der nu er blevet ordentlige forhold forhold for såvel borgere som
personale. Mig bekendt har der ikke været nogen kritik efter de nye forhold er etableret.

Møde med borgmesteren.
Efter kommunevalget blev Michael Smed Soc. borgmester og da han er medlem af
beboerforeningen benytte jeg lejligheden til at ønske ham tillykke og inviterer ham på morgenkaffe for bl.a. at tale om de tre områder som jeg har nævnt - og iøvrigt om løst og fast i forhold til de forventninger vi kunne have til den nye kommunalbestyrelse og ledelse om bl.a. mere åbenhed og borgerinddragelse.


Ativiteter.
Vi har haft 6 arrangementer. Ud over de 3 arrangementer fotokonkurrence maleriudstilling og
sommersøndag i haven som vi kort orienterede om på sidste generalforsamling, har vi afviklet vores årlige æblepresning, samt afholdt en Nytårskur hos galleri Ewald hvor vi havde Anette Tenberg til fortælle om Biosfære Møn (et projekt som vi har tilmeldt beboerforeningen som ambassadør for).
En tak skal rettes til Camilla og Peder for at have lagt hus/galleri til. Senere afholdt vi et møde om menneskers forbrug (overforbrug) af plastik på Møns bibliotek som en slags opfølgning på Stege Handelstandsforenings aktivitet for nedsættelse af plastikforbrug i dagligdagen. Et arrangement som vi håber vi kan følge op på i 2018/19. Endelig har vi haft et arrangemet om vedligeholdelse af vores huse. Efterfølgende har vi fået en aftale med Flygger farve at medlemmer af beboerforeningen kan få henholdsvis 20 0g 10% ved køb første og anden gang. Man skal blot vise sit medlemskort. En tak til Tina og Jesper for at have lagt hus/have til.

 

Organisatorisk.
Organisatorisk er vi nu oppe på 126 husstande som er medlemmer. Vi har holdt 4 bestyrelsesmøder samt en række andre møder - specielt i forhold til spildevandsrensning, fibernet. borgerservice og naturbaser.
Vi har besluttet ikke at genoptrykke vores lille bog om De Søndre Byers historie. Til gengæld har vi lagt den ind på forsiden af vores hjemmeside www.desøndrebyer.dk samt skrevet en
velkomsthilsen til nye beboere som lægges i postkassen hvis vi ikke får en personlig kontakt i første omgang.

 

Mindesten.
Vi har efter henvendelse fra Tøvelde forsamlingshus - sammen med de øvrige foreninger i De Søndre Byer - givet tilskud til renovereing af mindestenne ud for forsamlingshuset svarende til 10 kr. pr. medlem.

 

Hjertestarter.
Hjertestarteren ved Tøvelde forsamlinghus er pillet ned ved en aftale mellem Forsamlingshusets bestyrelse og Røde Kors Møn. Forsamlingshuset ville ikke binde sig for en betaling på omkring3.500 kr hver tredje år. Beboerforeningen fik først besked da hjertestarteren var taget ned.
Bestyrelsen beklager forløbet men har taget det til efterretning. Vi har dog besluttet at arbejde på at få en ny hjertestarter, eventuelt i forbindelse med oprettelse af naturbaser og eventuel have den sat op ved parkeringspladsen ved den gamle sportsplads/Shelterplads i Tøvelde.
Med disse ord vil jeg på bestyrelsen vegne sætte beretningen til debat og afstemning..
Beretningen blev godkendt.


3. Regnskab.
Kassereren fremlagde foreningens regnskab til godkendelse. Regnskabet var gennemgået og
revideret af foreningens revisor.
Regnskabet blev godkendt.


4. Indkomne forslag.
Der var indkommet 2 forslag.


1. Et fra Camilla Bøggild,Svensmarke vedrørende oprettelse af an naturbase i Svensmarke og drejede sig om hvem der ejer området samt om hvorfor der ikke var indkaldt til et borgermøde inden igangsættelse af Naturbaseprojektet.


2. Et fra bestyrelsen vedrørende brug af vores hjemmeside og mailliste i forbindelse med lokale offentlige arrangementer.


Inden vi gik i gang med at behandle de indkomne forslag fik vi generalforsamlingens tilladelse til at suspendere generalforsamlingen for at høre et oplæg om Naturbaseprojektet og dets forløb indtil nu samt hvilke tanker der lå for det videre forløb af Leif Iversen, Formand for Stege og Omegns lokalråd som er ansvarlig for projektet.


Efter oplægget og efterfølgende debat, genoptog vi behandlingen af de 2 indkomne forslag.


1. Her udspandt der sig en hed - og til tider- en følelsesmæssig debat om rettigheder,
borgerinddragelse og kompetance uden at man nåede til hverken forståelse eller enighed.
Debatten endte med at Mogens Bengtsson, Bissinge som er medlem af arbejdsgruppen omkring Naturbaseprojektet besluttede at træde ud af arbejdsgruppen.
Camilla Bøggild og Karen Syberg meddelte at de vil undersøge om det er borgerjord/fælles
landsbyjord eller et offentlig areal, og om hvem der har brugsretten til arealet i Svensmarke.

 

2. Bestyrelsen havde indstillet til generalforsamlingen at vi godt vil stille hjemmeside og mailliste til rådig for lokale offentlige arrangementer. Betingelserne fastsættes af bestyrelsen
Generalforsamlingen tilsluttede sig forslaget.

5. Valg.
Her skete en smutter, en menneskelig fejl. På grund af den ophede debat om naturbaserne blev dette punkt glemt. Ole Bjørnholt, Svensmarke, Peder Ewald Hansen, Svensmarke og
Jørgen Steffensen, Bissinge var på valg og vil gerne fortsætte.

 

Bestyrelsen anbefaler at den nuværende bestyrelse forsætter uændret hvis ikke andre vil stille op, eller hvis et medlem ønsker at vi skal indkalde til en ny generalforsamling med VALG som eneste punkt på dagsordenen - så gør vi selvfølgelig det.


PS. I skrivende stund har Peder Ewald Hansen, Svensmarke meddelt, at på grund af uenighederne omkring Naturbaserne, trækker han sig fra bestyrelsen. Kjeld Ammundsen, Bissinge som er suppleant træder midlertidig ind i stedet for - hvis den nuværende bestyrelse får lov at fortsætte.


6. Eventuelt.
Jørgen Marcussen, Ll. Bissinge fortalte om sine erfaringer vedrørende etablering og benyttelse af det spildevandsrenseanlæg han måtte bekoste i i forbindelse med etablering af nyt toilet og
badeværelse.

Ref. Mogens Bengtsson.